Justin B. Hollander várostervezéssel és városépítészettel foglalkozó tudós. A Tufts Egyetem Város- és Környezetpolitikai és Tervezési Tanszékének professzora. A Tufts Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát (1996), Amherst-ben, a Massachusetts-i Egyetem Tájépítészeti és Regionális Tervezési Tanszékén regionális tervezés szakon szerzett mesterdiplomát (2000), valamint a Rutgers Egyetem E. J. Bloustein School of Planning and Public Policy képzésén szerzett doktori fokozatot (2007).

Kutatásai során azt vizsgálja, hogy a városok és régiók hogyan kezelik a fizikai változásokat a növekedés és a zsugorodás időszakában, valamint a közösségi jólét kognitív, egészségügyi és társadalmi dimenzióit. Munkássága nagy hatással volt a várostervezés szakterületére, amit az is bizonyít, hogy beválasztották az Association of Collegiate Schools of Planning (a várostervezéssel foglalkozó egyetemi oktatók amerikai szervezete) igazgatótanácsába, valamint két jelentős, nemzetközileg elismert várostervezési szakfolyóirat, a Planning Practice & Research és a Journal of Planning Education and Research szerkesztőbizottságába. Cognitive Architecture című könyve elnyerte az Environmental Design Research Association nemzeti kutatási díját. Informatikai, pszichológiai és tájépítészeti kutatásokra támaszkodva igyekszik újradefiniálni a várostervezés sikerességének hagyományos mérési modelljeit (pl. a népesség, a foglalkoztatás vagy a jövedelem növekedése).

Jelentős mértékben járult hozzá a közösségi változások megértésének empirikus és elméleti fejlődéshez, valamint ahhoz, hogy tervezéssel és a szakpolitikával milyen eredmények érhetők el.