Olvasási idő: 2 perc

Abishur Prakash geopolitikai jövőkutató a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására érkezett Magyarországra.

A jelenleg is zajló MCC Feszten Prakash a mesterséges intelligencia társadalomban betöltött szerepéről, valamint a várható geopolitikai változásokról nyilatkozott. A jövőkutató az eseményen elmondta: az előttünk álló időszakot olyan technológiák határozzák meg, mint például a mesterséges intelligencia, a génszerkesztés (CRISPR), a blockchain vagy a virtuális valóság. Ezek befolyásolják a gazdaság szerkezetét is.

Prakash szerint korán sem igaz már, hogy a Távol-Kelet csak a képzetlen, olcsó hatalmas tartalékokkal rendelkező munkaerővel jelenthet konkurenciát a Nyugatnak. Szingapúri, új zélandi vezető cegek például a képzett munkaerő krémjét szívják el. Verseny indult el a képzett munkaerőért, a tehetségekért.

Egy másik jelenség, hogy már nem országok versenyeznek egymással munkaérőért, befolyásért, hanem technológiai cégóriások, amelyek hatalma túlszárnyalja az államok befolyását a nemzetközi térben. Erre fel kell készülnie a mostani fiatal tehetségeknek- vonta le a következtetést a jövőkutató.