Olvasási idő: 3 perc

A Klímapolitikai Intézet is csatlakozik a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, amelynek célja, hogy az emberek egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat.

A Klímapolitikai Intézet a Szemétirtókkal és a helyi önkormányzattal összefogva nagyszabású szemétszedési megmozdulást szervez Esztergomban. A zöld akció egyben az augusztusi MCC Feszt előeseménye.

Folyamatosan nő a műanyag iránti kereslet a világon. 1950-ben még 2,3 millió tonna műanyagot állítottak elő világszerte, ami 2020-ra 367 millió tonnára bővült. A műanyaghulladékok okozta környezeti terhelés egyre nagyobb probléma. A már meglévő mellett 2040-ig 1,3 milliárd tonna, nagyjából négy magyarországnyi újra nem hasznosított műanyag szemét keletkezhet a Földön.    

A Klímapolitikai Intézet szerint fontos, hogy ezért ne csak beszéljünk a hulladékszennyezésről, de tegyünk is ellene. A Műanyagmentes júliushoz csatlakozva a zöld think-tank szemétszedési akciót szervez 2021. július 24-én Esztergomban. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2021. augusztus 5-7. között a városban rendezik meg MCC Fesztet, amivel a szervezők a környezettudatos viselkedés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szemétszedés a Klímapolitikai Intézet „Nem az én szemetem, de az én hazám” elnevezésű megmozdulássorozatának is része. „A környezetvédelemre általában globális kezdeményezésként gondolunk, pedig a helyismereten alapuló helyi fellépések sokszor hatékonyabbak” – mondta Litkei Máté János. A Klímapolitikai Intézet igazgatója hozzátette: „mottóválasztásunkkal azt kívántuk jelezni, hogy szerintünk egyértelmű kapcsolat van a lokálpatriotizmus, a közvetlen környezetünk megóvásának igénye és a természet szeretete között.”

Ezt hangsúlyozandó az Intézet partnere az esztergomi szemétszedésben Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb zöld civil szervezetének, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesületnek (BEBTE) a hulladékgyűjtés terén is jelentős múlttal bíró Szemétirtók csoportja.

A megmozdulás különlegessége, hogy a közösségi média segítségével a szemétszedéshez azok is csatlakozhatnak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a programon.

Ennek módjáról, a jelentkezésről, és az eseménnyel kapcsolatos további részletekről itt lehet olvasni.