Olvasási idő: 4 perc

Mind a diákjaink, mind az oktatóink számára nagyon hasznos volt a fesztivál, mivel egy nagyon komoly közösség erősödött tovább - mondta az MCC Fesztről Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója.

A fiatalok számára nyáron is olyan programokat akarunk nyújtani, amelyek nemcsak szórakozási szempontból, hanem kulturális és szellemi értelemben is gazdagítják őket - minderről Szalai Zoltán beszélt az Origónak.

A Mathias Corvinus Collegium főigazgatója szerint nagyon fontos, hogy a programok révén a fiatalok továbbfejlődjenek, és a karrierjük építéséhez is hozzájáruljanak. Az első MCC Feszt megszervezése során a legfontosabb cél az volt, hogy a fiatalokat foglalkoztató kérdések kerüljenek középpontba, így a teremtett világ védelme mellett a közösségi média társadalomra gyakorolt hatásainak megjelenítése mellett a gazdaság és a társadalom őket érintő vetületei is megjelenjenek.

MINDEZEK MELLETT A CÉL AZ VOLT, HOGY A LEHETŐ LEGNEVESEBB HAZAI ÉS KÜLFÖLDI ELŐADÓK IS MEGSZÓLALJANAK AZ ESZTERGOMI FESZTIVÁLON 

- tette hozzá. Nagy öröm volt számunkra, hogy Tucker Carlson amerikai sztárműsorvezető mellett többek között Dennis Prager, Calum Nicholson, Renee DiResta és Abishur Prakash is elfogadta a meghívásukat, és nagyon jó előadásokat tartottak a fesztiválon.

 

Tucker Carlson magasra lőtte fel a fesztivált

Szalai Zoltán arról is beszélt, hogy olyan előadókat próbáltak megnyerni, akikre felfigyel a sajtó és az emberek többsége is. Tucker Carlson magasra lőtte fel a fesztivált, és ez hatalmas siker. Több mint 12 ezer látogató volt a fesztiválon, 8 helyszínen, hat színpadon rendeztek koncerteket és beszélgetéseket, és 39 partnerszervezet is helyet kapott a programban. Nagyon jó visszajelzéseket kaptak arról, hogy jók voltak a viták. Így például Rod Dreher és Krekó Péter összecsapása is sok látogatót vonzott.

A partnerszervezeteink kitelepülése a vártnál nagyobb sikert hozott, teljesen tele volt a Kis-Duna sétány - hívta fel a figyelmet a MCC főigazgatója. "A célunk az volt, hogy intellektuális emberek találkozzanak, őket hozzuk össze olyan beszélgetésekbe, amikben új gondolatok jelennek meg. Öröm volt látni, hogy ma Magyarországon milyen kiváló előadók és gondolatok vannak".

 

Magyarországra figyelt a világ

Az MCC főigazgatója kiemelte, hogy Tucker Carlson előadásában több olyan dolog felmerült, ami eddig nem volt ismert Magyarországon. Ő teljesen más stílust és ritmust képviselt, mint amit itthon megszoktunk. "Örülünk neki, hogy nagyon erős beszédet tartott, másrészt egy héten keresztül Magyarországra terelődött a nemzetközi közvélemény figyelme Carlson ittléte miatt. A műsorát minden nap egy szálloda tetejéről készítette el, így pedig a legnézettebb amerikai műsornak egy teljes hete szólt Magyarországról, ezáltal amerikaiak tízmilliói első kézből kaphatták meg Tucker Carlson Magyarországgal kapcsolatos tapasztalatait - hívta fel a figyelmet Szalai Zoltán.

A főigazgató mesélt Abishur Prakash geopolitikai jövőkutató előadásáról is, amely arról szólt, hogy a tehetség és a mesterséges intelligencia milyen mozgásban van a világban, melyek lesznek a jövő szakjai és hogyan érdemes tanulni. Az utóbbi meglátások Szalai Zoltán számára is teljesen újak voltak. „A jövőben saját médiafelületeinken publikálni fogjuk azokat a kép- és hanganyagokat, amelyek a fesztiválon készültek" - tette hozzá.

Szalai Zoltán arról is beszélt, hogy

NAGYON JÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS ALAKULT KI ESZTERGOM VÁROSÁVAL, ÍGY JÖVŐRE IS ITT RENDEZNÉK MEG AZ MCC FESZTET.

Egy hosszú távú tradíciót szeretnének kialakítani, hogy az emberek megszokják, itt olyat kapnak, amit máshol nem. „Mind a diákjaink, mind az oktatóink számára nagyon hasznos volt a fesztivál, mivel egy nagyon komoly közösség erősödött tovább"- fogalmazott az MCC főigazgatója.

Az első MCC Fesztről további beszámolók a fesztivál honlapján olvashatóak: www.mccfeszt.hu

Forrás: origo.hu