Olvasási idő: 4 perc

Az MCC Feszt MOL Nagyszínpadán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Takács Ákos közgazdász és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője beszélgetett a social media mentális egészségünkre gyakorolt hatásairól.

Az érdeklődők A közösségi oldalak magányában című szakmai előadás során a digitális és az analóg világ előnyeiről, hátrányairól, valamint a kettő egymáshoz való viszonyáról hallhattak érdekességeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: esetében a közösségi platformok privát használata minimálisra csökkent, azonban kollégáival a szakmai kommunikáció nagy része chaten keresztül zajlik. „A mi munkánk szempontjából a közösségi média azért is fontos, mert egyszerűen és gyorsan tudjuk kommunikálni a kormányzati döntések mögött meghúzódó gondolatokat.” – tette hozzá. A kormányszóvivő szerint az olyan nyilvános tartalmak, amelyeknek személyes vonatkozása is van, sokkal inkább felkeltik az emberek figyelmét. Szentkirályi Alexandra közölte: habár a social média segítségével egyszerűbben és gyorsabban el tudjuk érni az embereket, a közösségi média torz, nem képezi le hitelesen a valóságot. A rossz napokat, kellemetlen élményeket az emberek általában nem mutatják meg, nem szívesen tárják a nyilvánosság elé. A kormányszóvivő szerint azt kell mindenkinek tudatosítania magában, hogy amit a közösségi médiában lát, nem feltétlenül tükrözi a valóságot.

Takács Ákos közgazdász elismerését fejezte ki az OMSZ kommunikációjával kapcsolatban, majd elmondta: a social médiára nem lehet azt mondani, hogy rossz, csak jól kell tudni használni, és ezt a mai napig tanuljuk. Nagyon nehéz egy tininek kezelnie az online közösségi tereket, természetesen a szülők feladata is, hogy gyermekeik felelős, megfontolt felhasználók legyenek. A közgazdász kiemelte: a social media a saját magunkról kialakított képet is befolyásolni tudja, sokszor másokhoz mérjük magunkat, és ez gyakran kisebbségi érzetet eredményez. Hozzátette: korábban, ha valaki nagy nyilvánosság előtt akart szólni, előtte már le kellett tennie valamit az asztalra – pl. híres sportoló volt. Ma viszont már bárki bármit megoszthat az online közösségi felületeken, és ez nem mindig jó – egészítette ki Takács Ákos.

Győrfi Pál az OMSZ szóvivője elmondta: ha online közösségi platformokról van szó, nála összemosódik a munka a magánélettel. Hozzátette: jó lenne, ha a közösségi média által nyújtott lehetőségeket maximálisan ki tudnánk használni, de ebben még fejlődnünk kell. Az OMSZ szóvivője hangsúlyozta: a social media a közösséghez tartozás élményét adja a felhasználónak, főleg, ha éppen nincs lehetőség a személyes kontaktusra. Győrfi Pál szerint a közösségi média nemcsak az információk átadására szolgál, hanem az érzelmek és a személyesség megjelenésének is teret biztosít. Akik emberi sorsokkal összefüggő témákkal foglalkoznak, azoknál még fontosabb, hogy a saját életükből egy-egy momentumot, valami személyeset is mutassanak. Az ember ezzel nemcsak közelebb kerül a követőihez, de sokkal hitelesebbé is válik – hívta fel a figyelmet.