Olvasási idő: 4 perc

Augusztus 5-7. között Esztergom pezsgő élete új színnel gazdagodik: a köztereken izgalmas beszélgetések, olimpiai közvetítés, interaktív programok és könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket. Ráadásul a programok legnagyobb része ingyenesen látogatható, természetesen a hatályos járványügyi intézkedések figyelembe vételével. A rendezvény kapcsán Szalai Zoltánnal, az MCC Fesztet szervező Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatójával beszélgettünk.

Az MCC egy tehetséggondozó intézmény. Hogyan kapcsolódik ehhez egy MCC Feszt nevű rendezvény megszervezése?

Az MCC 25 éve kezdte meg tehetséggondozó tevékenységét, amellyel anyagi helyzettől függetlenül fejlődési lehetőséget kínál a legtehetségesebb magyar fiatalok számára az általános iskolától kezdve az egyetemi éveken át a posztgraduális képzésekig. Úgy is fogalmazhatnék: az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás véget ér. Programjaink ugyanis túlmutatnak a hagyományos iskolarendszer keretein, és olyan tudást adnak, amelyeket diákjaink saját oktatási intézményükben is kamatoztatni tudnak.

Az MCC Feszt kezdeményezés hasonló logikára épül: olyan rendezvényt szerettünk volna életre hívni, ami túlmutat a hagyományos fesztiválok keretein. Ami nem csupán könnyűzenei programokat kínál, hanem sokkal inkább egyfajta értékrenden alapuló közösségi élményt közvetít izgalmas közéleti és közérdeklődésre számot tartó beszélgetésekkel, interaktív programokkal, olimpiai közvetítéssel. Olyan ismert és elismert szakemberek lesznek az MCC Feszt vendégei, mint Pölcz Ádám, Fa Nándor, vagy az oktatóink közül Gallai Sándor. A nemzetközi porondról Calum T. Nicholson, a Cambridge Egyetem oktatója, vagy Justin B. Hollander városfejlesztő. Nagy örömünkre Esztergom városa rendkívül nyitott volt az elképzelésünkre, amely az amúgy pezsgő városi életbe újabb színt visz.

 

Hogyan kell elképzelni az MCC Fesztet?

Mondhatjuk úgy is, hogy az MCC Feszttel belakjuk Esztergomot. A háromnapos esemény alatt nyolc helyszínen több mint 100 program, az Edu sétányon pedig közel 50 kiállító várja majd a látogatókat különböző aktivitásokkal. Ezeket úgy állítottuk össze, hogy a fiatalok, a város lakói, családok, de az éppen Esztergomban tartózkodó turisták is találjanak benne kedvükre valót. A programok legnagyobb része ingyenes, egyedül az esti bulinak helyet adó Party Arénába kell belépőt venni. Azok a látogatók, akik MCC Feszt belépőt vesznek, nemcsak a Party Arénába váltják meg a belépőjüket, hanem díjmentesen sátrazhatnak a Gran Campingben, ingyen csobbanhatnak a Szent István strandfürdőben és a rendezvényre kitelepülő vendéglátóhelyeken is kapnak kedvezményt. Azoknak pedig, akik vonattal jönnek és már online megvették az MCC Feszt jegyüket, ingyenes transzferről gondoskodunk a vasútállomásról.

 

Az MCC-hez tartozó Klímapolitikai Intézet már a rendezvény előtt is készül valamilyen aktivitással…

Valóban. Az MCC-nél kiemelten fontos ügyként kezeljük a környezettudatosságot, ezen belül a környezetvédelmet. Esztergomban a helyi közösséggel összefogva szeretnénk tenni a várossal a városért. Így a Klímapolitikai Intézet és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csapata, az önkormányzat segítségével közös szemétszedést szervez július 24-én, melynek keretében a Dunapart egyik szakaszát takarítjuk ki. Természetesen az MCC Feszt szervezése során is kiemelt hangsúlyt kapnak a környezettudatos megoldások, valamint, hogy a városlakók ne otthagyott szeméthalmokkal szembesüljenek az MCC Feszt végén.