Olvasási idő: 2 perc

Bár az időjárás nem túl kegyes az első napon a fesztiválozókhoz, így is szép számmal érkeznek vendégek Esztergomba a magyar tehetség ünnepére.

Vegyes időjárás kíséri az MCC Feszt első napját: a délelőtti felhős idő kora délutánra kitartó esővé alakult át. Ennek ellenére is szép számmal érkeznek a vendégek az MCC Fesztre.

A magyar karakter sajátosságáról, a magyar lelkiakarat történelmi meghatározottságáról volt szó a MOL Nagyszínpad első szakmai beszélgetésén, amin a magyar karakter kérdését járták körbe a résztvevők. A beszélgetés során Lovász Irén, Fa Nándor, valamint Boris Kálnoky mesélt arról, munkásságukban mennyiben tükrözi a magyar sorsot a magyar karakter.

Lovász Irén, Kossuth-díjas érdemes művész elmondta: érdemes megnézni, mások hogyan gondolkodnak a magyar karakterről, hogyan vélekednek rólunk.  A kollektív néplélek kifejezője a népdal, amelyben megjelenik a magyar karakter legtöbb ismérve. Hozzátette: 200 000 magyar népdal hozzáférhető ma Magyarországon. Ezek tanulmányozásából sok mindent megtudunk a magyar néplélekről.

Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó történelmi példák alapján szemléltette a sztereotípiák eredetét.  Az a kérdés, hogy kik vagyunk mi, és egészen biztos vagyok, hogy erre nem tudunk válaszolni a magyar történelem, kultúra ismerete nélkül. Történelmi tapasztalatból erednek a sztereotípiák. Európában látnunk kell, hogy jó pár olyan társadalom, akik lelkifurdalással küszködik, mást gondol, mi. Ami meghatároz bennünket, az nem más, mint a történelem és a kultúránk – fejtette ki Fa Nándor.

Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője elmondta: Németországban, Ausztriában a Sissi-filmek romantikája, a rendszerváltás és a határnyitás körül kialakult eufória határozza meg még ma is a németeknek a magyarokról kialakított képét. Ugyanakkor ez a kép sokat változott, dolgoznunk kell nekünk is azon, hogy megmutassuk milyen nagyszerű a magyar néplélek.