Olvasási idő: 3 perc

Izgalmas vita zajlott a sajtóban kultúrharcként emlegetett jelenségről az MCC Feszt harmadik napján a Mindszenty színpadon.

Rod Dreher, író, a The American Conservative publicistája és Krekó Péter a Political Capital Institute igazgatója ütköztették érveiket.

A beszélgetés kezdetén Pócza Kálmán moderátor arra kérte a résztvevőket, hogy próbálják meg diagnosztizálni egyáltalán miben is áll a kultúrharc természete. Dreher szerint a jobb- és baloldal egyaránt elszeparálta magát és szekérharcok kerültek előtérbe az igazság keresése helyett. Amerikában - szerinte - mára totalitárius mintázatokat lehet megfigyelni a tudományos világban s a közéletben egyaránt, amely elhallgattatja a sokszínű vitát alapvető kérdésekről. 

Krekó Péter szerint a közösségi média valójában relatívvá tette az igazságot s az arról való közbeszédet. “Ezért gondolom, hogy a tudomány elengedhetetlen ahhoz, hogy valós vitáink legyenek.” — tette hozzá Krekó. 

Amerikában, Rod Dreher szerint, csak a jobboldalt érik kritikák tudománytalanság miatt, mivel a tudományos életet dominálja a baloldal. Éppen ezért politikai életek megrontják a tudományt - emelte ki. Krekó Péter hozzátette, hogy a magyar tudományos életet látva a diákokban pont a többféle véleményekre való igény jelenik meg, itt Magyarországon is és ezt tapasztalta az USA-ban is. Dreher szerint ez nem a valós képet mutatja, a diákok és a tanárok félnek egymástól s sokszor nem merik elmondani a véleményüket, félve a politikai korrektséget rájuk erőltető vezetőktől, légkörtől, ami sokszor pont a szólásszabadságukat megélők állásába kerül. “A szólásszabadság megőrzése nem csak a jobb- hanem a baloldal érdeke is lenne, de nem ezt látjuk.” — fogalmazott Dreher. 

Pócza Kálmán a vita végén arra kérte a résztvevőket, hogy üzenjenek valamit a gondolkodni akaró fiataloknak. Rod Dreher arra bátorította a diákokat, hogy szervezzék meg a gondolkodó köreiket akkor is, ha azoknak nem az egyetemeken, hanem akár privát lakásokban lesz helyük korunkban. S legyenek bátrak képviselni az igazságot. Krekó azzal zárta: tiszteljék a tényeket, akkor is, ha ellene mondanak annak, amit gondolnak és igyekezzenek minél több vitát szervezni minél több témában, ami foglalkoztatja őket.